Inhoudsopgave
Een leermat of beweegmat is tegenwoordig niet meer weg te denken, wanneer je het hebt over bewegend leren. Niet gek eigenlijk! Natuurlijk kan je dit vaak ook met stoepkrijt op het plein zetten, maar wie gaat dat doen? Want laten we eerlijk zijn, dat kost best wel wat tijd. Een mat die je zo uit kunt rollen is dan een uitkomst. Dat is een enorme tijdsbesparing. Zeker wanneer je regelmatig bewegend leren in zet, is een leermat absoluut aan te raden!
Je wilt dus een nieuwe leermat / beweegmat aanschaffen en dat is tegenwoordig niet zo’n probleem. Er is aanbod voldoende. Maar waar moet je nou op letten wanneer je zo’n bewegend leren mat koopt? En aan welke eisen moet een goede leermat voldoen? Wij nemen je mee en leggen je alles uit.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een goede leermat?
Inhoud
Elke mat heeft een eigen inhoud. Zo koop je bijvoorbeeld een mat om tafels te leren óf een mat om werkwoordspelling te oefenen. Het is vanzelfsprekend dat dit niet met dezelfde mat kan. Maar buiten dat, is het ook slim om te kijken HOE de inhoud wordt aangeboden. Klopt het wel wat er op de mat staat? En sluit het aan bij hoe je de kinderen dit onderdeel hebt aangeleerd? Dit lijkt misschien zo’n open deur, maar onder het aanbod dat er is, zitten hier grote verschillen in.
Een concreet voorbeeld: Leermatten voor werkwoordspelling zijn er inmiddels in meerdere varianten. Maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Heb jij de kinderen geleerd dat het stam+t is of dat het ik-vorm+t is?
Formaat
Leermatten / beweegmatten zijn er in allerlei soorten en maten. Ja, maten! Daar zitten nogal grote verschillen in. Er zijn leermatten waar kinderen nét met z’n tweeën oppassen en er zijn leermatten waar kinderen met 20 op kinderen tegelijk op kunnen. Dat is nogal een groot verschil.
Hoe groot zijn de letters / woorden / getallen? Raken zij ook allerlei andere letters / woorden / getallen of vakjes wanneer ze de mat gebruiken? Of zijn deze groot genoeg om een kindervoet op te zetten. Het is voor een kind erg verwarrend wanneer het met de voeten ook allerlei andere letters of getallen raakt omdat de inhoud er een stuk kleiner op staat dan een kindervoet groot is.
Heb je geen idee hoe groot een kindervoet is? Bekijk deze site dan eens om een beeld te krijgen over de maat van een kindervoet.
Materiaal
Bewegend leren kan binnen, bijvoorbeeld in een gym- of speelzaal of in een ruime gang, maar is ook heerlijk om buiten te doen. Zoveel gezonde lucht, dat is goed om de hersenen van voldoende zuurstof te voorzien. Dan is het natuurlijk wel zo fijn als je gekochte leermat / beweegmat ook buiten gebruikt kan worden en dat je deze eventueel met een doekje schoon kan maken. In dat geval zal de mat veelal van pvc gemaakt zijn. Echter zijn er ook matten van bijvoorbeeld stof. Stof is een stuk lichter en gladder dan pvc. Let er dan op dat de mat niet gaat schuiven. Dit kan gevaarlijk zijn voor kinderen wanneer ze op de mat springen.
De matten worden dus van verschillende materialen gemaakt, maar ook met een verschil in kwaliteit. Je wilt natuurlijk wel een goede kwaliteit, dus let bij de aanschaf op het type en soort materiaal. Vraag de verkoper eventueel waar de mat van gemaakt is (en welke kwaliteit deze mat heeft), of het voor buiten gebruik is en wat de verwachte levensduur van de leermat is.
Kleurgebruik
Dit is natuurlijk een minder belangrijk punt dan de punten hierboven, maar toch niet onbelangrijk. Ziet het kleurgebruik er aantrekkelijk uit? Is het goed leesbaar? Is het kleurgebruik niet te schreeuwend? Leidt het kleurgebruik af of nodigt het uit?
Prijs
De prijzen van de matten is het punt waar nog wel het meeste verschil in zit. Dat is deels ook wel te verklaren. Hoe groter de mat, hoe duurder. Dat is logisch. En toch is de grootte van de leermat niet altijd bepalend voor de prijs. De kwaliteit speelt ook een rol; ook logisch. Dan is er nog een laatste, lastiger te bepalen, puntje; de winstmarge. Weeg voor jezelf goed af of je de prijs / kwaliteit verhouding goed vindt, want die ligt zeker niet overal hetzelfde!
Informatie
Een laatste puntje is de informatie. Toch wel fijn als je goed weet waar je aan toe bent en weet wat je kunt verwachten.
Is de productinformatie duidelijk? Laat de verkoper foto’s zien of alleen een plaatje van het product? Krijg je tips over het gebruik van de mat? Is het duidelijk hoe je de mat eventueel kunt retourneren? Komt het bedrijf betrouwbaar en professioneel over? Is de levertijd redelijk?
Waar kan je leermatten kopen?
Om je een beetje op weg te helpen en je de zoektocht wat gemakkelijker te maken, hebben we hier een aantal sites staan, waar je leermatten / beweegmatten kunt bestellen. Zo kun je eenvoudig aan je zoektocht beginnen.
Vragen over wat een goede leermat is?
We hopen je met deze tips voldoende informatie te hebben gegeven om de leermat te kiezen die het best bij je past. Heel veel succes. Mocht je nog vragen hebben? Laat ze achter in een reactie. Wellicht kunnen we je helpen!
Hallo Spelend en Bewegend leren
Een duidelijke blog over het inzetten van leermatten. Dank je wel voor het noemen van mijn bedrijf ‘In Balans Leren’ in je blog.