Inhoudsopgave
In het blog “Welke materialen heb ik nodig om bewegend leren in te zetten” kon je er al over lezen en zag je hoe je met de beschrijfbare fiches, gemaakt van onderleggers, leuke spellen kunt maken.
De fiches zijn niet alleen handig omdat je er snel spellen mee kunt maken, ze lenen zich ook nog eens perfect om er met een whiteboardstift op te schrijven.
Manieren om de beschrijfbare fiches in te zetten
Je beschrijft de fiches voordat je naar buiten gaat. Eenmaal buiten leg je ze op het plein en dan ligt je complete speelveld al klaar. Je kunt de kinderen nu een verzamelspel, renspel, estafette of springspel laten spelen. Meer over deze werkvormen lees je in het blog: Werkvormen voor bewegend leren.
Levend spelbord variant 1
Je legt de fiches in een groot vierkant / cirkel / of lange lijn en speelt een levend spelbord. Je neemt een dobbelsteen en stelt de kinderen om de beurt vragen over het vak dat je oefent. Is het antwoord goed, mag je het aantal gedobbelde ogen in stappen vooruit.
Levend spelbord variant 2
Je legt de fiches in een groot vierkant / cirkel / of lange lijn en je hebt een levend spelbord klaarliggen. Je speelt het spel met bijvoorbeeld de spelkaartjes breuken. Het antwoord op vraag is het aantal stappen dat je vooruit mag. Deze variant lijkt veel op de suggestie hierboven, maar met het verschil dat je geen dobbelsteen gebruikt. De vragen op de spelkaartjes bepalen hierbij het aantal stappen.
Kangoeroespel
Je legt de fiches in een lange lijn en speelt het kangoeroespel.
Fiches
Je gebruikt ze als fiches. Teken bijvoorbeeld het speelveld van “tafel 4-op-een-rij” op het plein. Speler 1 gebruikt de gekleurde zijde en speler 2 de witte zijde.
Hoe maak je de beschrijfbare fiches?
Het maken van de fiches is erg eenvoudig. Wij hebben de grote teken- en kleurplacemats van de Action gebruikt (45 cm x 65 cm). Deze kosten slechts €0,99 en daar kunnen gemakkelijk 6 fiches uit.
Dit heb je nodig:
Onderlegger(s), potlood, iets ronds bijvoorbeeld een pannendeksel en een schaar.
Werkbeschrijving
Teken de rondjes op de onderlegger zoals op de foto hiernaast te zien is.
Knip de rondjes uit.
Klaar!
Tip!
Deze fiches zijn ook erg leuk om te combineren met de dobbelstenen van Powerspel. Neem bijvoorbeeld de dobbelsteen spelling -au. Op de beschrijfbare fiches schrijf je woorden met de categorieën; au – ou – auw, ouw, ei en ij zoals blauw, boerderij, klein, bouw, enz. Het kind dobbelt een categorie en mag naar het eerste fiche met die categorie. [Bijvoorbeeld de leerling dobbelt ‘ei’ en mag naar het eerste fiche met de categorie ‘ei’. Zoals het woord ‘klein’.] Het woord op het fiche wordt bekeken en met stoepkrijt op het plein geschreven. Als het woord ook correct geschreven is, mag de leerling daar blijven staan. Is het woord fout, dan gaat het kind terug naar de plaats waar het zijn beurt begon.
Kinderen moeten op deze manier nadenken over welke woorden bij welke categorieën horen.
Dit kan ook met heel veel andere dobbelstenen van Powerspel.
Veel speelplezier!